Značka PAL je s vámi více jak 100 let. Prohlédněte si nejdůležitější milníky.
  • Adresa: Zdibsko 613, Klecany, Česká republika
  • Telefon: +420 284 010 301

Kdo jsme

Kdo jsme

O nás

Výrobky náročné na přesnost, odolnost a spolehlivost

PAL Wiping Systems s.r.o. dále rozvíjí více než sto let starou firemní tradici a řadí se mezi přední vývojáře a dodavatele pro automobilový průmysl. Naše výrobky dodáváme nejen zákazníkům v České republice, ale i v zahraničí. Naše výrobní a vývojové centrum se nachází ve Zdibech na okraji Prahy a v těsné blízkosti dálnice D8. Naším nosným výrobním programem je vývoj a sériová výroba systémů předního a zadního stěrače a jejich dodávka předním světovým automobilkám. S ohledem na klíčový význam stěračového systému pro bezpečnou jízdu je naší prvořadou prioritou kvalita a spolehlivost našich výrobků a to ve všech fázích vývoje i výroby.

Vývoj

Navrhujeme a vyvíjíme stěračové systémy splňující nejen obecné mezinárodní bezpečnostní standardy kladené na tyto produkty, ale přihlížíme i k individuálním požadavkům jednotlivých zákazníků. Naší přednostní je možnost pružně reagovat na speciální požadavky zákazníků a nabízet optimalizovaná řešení. Před zavedením do výroby podstupují naše technická řešení řadu zkoušek a to jak v digitální tak i fyzické podobě. K testování využíváme i vlastní špičkově vybavenou zkušebnu. Disponujeme rovněž vlastní prototypovou dílnou.

Výroba

PAL Wiping Systems s.r.o. se řadí mezi přední světové výrobce v oblasti stěračových systémů a je jedním z dominantních dodavatelů v segmentu klasických rotačních stěračů. Naše výroba vychází z desítky let budovaného know-how v oblasti sériových montážních technologií a jejich optimalizací. V našem výrobním procesu nachází stále větší místo pokročilá automatizace a robotizace. Chloubou naší výroby jsou plně automatizované montážní linky rotorů.

Prodej

S našimi výrobky se pravidelně setkáváte v automobilech značek VW, Audi, Mercedes Benz, Škoda, SEAT, FIAT, Peugeot, Citroën a mnoho dalších.

Galerie

Galerie

Hodnoty

Naše poslání

MISE

Podle potřeb našich zákazníků usilujeme o dokonalá technická řešení zvyšující bezpečnost jízdy. Stavíme na stoleté tradici a nabízíme pružnost, osobní přístup a zaručenou kvalitu za nejlepší cenu.

VIZE

Naší vizí je dát všem řidičům jasný výhled. Jako preferovaný partner výrobců automobilů (OEM) vždy nabízíme chytrá a pro zákazníky nejlepší řešení. Vytváříme nové obchodní příležitosti rozšiřováním naší odbornosti a řešením technických výzev.

HODNOTY

Bezpečnější řízení je naše poslání. Zaměření na zákazníka je naše priorita. Inženýrská dokonalost je naše vášeň.

Certifikace

Certifikáty ISO a IATF

Historie

Prohlédněte si více než 100 let naší historie

1922
Vznik
1926
Stěhování
1939
Přejmenování
1946
PAL
1950
Zaregistrováno
1953
Růst
1987
Favorit
1989
Transformace
1994
VW
2002
ABS
2005
PMP PAL
2010
Přesun
2011
Růst
2017
Pricol
2020
Pandemie
2021
Inovace
2022
Výroba
První radiotelegrafní stanice

Historie firma PAL je úzce spjata s rozvojem vojenské elektrotechniky a radiotelegrafie v nově vzniklé Československé republice po první světové válce.

V rámci prací na vývoji československé vojenské radiotelegrafní stanice vlastní konstrukce jsou v průběhu roku 1922 položeny základy pro vznik samostatné výrobní firmy na výrobu vojenské komunikační techniky. Výnosem Ministerstva národní obrany jsou s účinností od 1. 1. 1923 zřízeny Vojenské telegrafní dílny s prvním sídlem v Praze na Pohořelci. Výrobní náplní firmy byla vojenská komunikační technika, včetně první československé radiotelegrafní stanice vzor 23, soupravy telegrafních reflektorů, rámových antén, ale kuriózně i trubiček pro zasílání zpráv holubí poštou.

Unikátním výrobkem byl například speciální radiopřijímač pro prezidenta Masaryka. 

Nový areál ve Kbelích

V říjnu roku 1926 se Vojenské telegrafní dílny přesouvají do nově vybudovaného areálu v Praze Kbelích a výroba se velmi rychle rozvíjí.

V průběhu dvacátých a třicátých let prokázaly VTD své schopnosti, efektivnost a velký přínos pro zajišťování technické vyspělosti čs. armády. Díky objednávkám Ministerstva národní obrany měly dílny na delší období zajištěnou práci. Mohly se věnovat osvojování vývoje a výroby nových vzorů spojovacích prostředků a racionalizaci výrobních procesů.

(FOTO: Zleva- Otto Tomský, Jan Racek a Karel Deyl)

Druhá světová válka

V letech druhé světové války byla firma VTD nejprve přejmenována na Telegraphische Werkstätten a následně začleněna v rámci Ostmarkwerke GmbH, kde se podílela na válečné výrobě, zejména na tankových radiostanicích, polních telefonech či anténních systémech.

Vzniká národní podnik PAL

Po skončení druhé světové války byl výrobní závod ve Kbelích dekretem prezidenta Beneše znárodněn a 1. ledna 1946 vznikl národní podnik PAL, Spojené závody Pomocného Automobilového a Leteckého průmyslu s ústředím v Českých Budějovicích. 

PAL synonymem autopříslušenství

Zkratka PAL byla zaregistrována jako obchodní známka a od roku 1950 se dostala i do samotného názvu podniku poté, co byl od 1. ledna 1950 vytvořen národní podnik PAL se sídlem ve Kbelích, který se stal kmenovým podnikem pro mnoho dalších továren vyrábějících autopříslušenství.

Význam firmy raketově rostl a značka PAL se stala synonymem autopříslušenství a zejména elektrických dílů pro automobily. Výrobní program zahrnoval startéry, dynama, alternátory, žárovky, ostřikovače, volanty, spínače a přepínače, motory dochlazování, sdružené palubní přístroje, stěračové motory, stěračové soupravy, rozdělovače, žhavicí svíčky a zejména zapalovací svíčky, které se po dlouhou dobu staly ikonickým produktem značky PAL.

Rozšíření výroby

Autopříslušenství značky PAL bylo s úspěchem dodáváno všem domácím výrobcům osobních i nákladních automobilů. Výrobky PAL však našly uplatnění i v motocyklech nebo traktorech. Populární byly například známé PAL klíče do spínacích skříněk motocyklů. Nelze opomenout ani speciální výrobu pro potřeby armády.

Škoda Favorit

Výrobky firmy PAL si vždy držely vysokou technickou úroveň srovnatelnou se zahraniční konkurencí. Není tedy divu, že výrobky PAL byly použity i v na svou dobu přelomovém voze pro český automobilový průmysl, Škodě Favorit.

Transformace podniku PAL

Těsně před pádem komunistického režimu byl v červenci 1989 národní podnik PAL transformován na státní podnik. Po roce 1989 byl státní podnik privatizován a vznikla akciová společnost PAL a.s. Spolu s privatizací dochází současně k rozpadu někdejšího koncernového podniku PAL a osamostatnění jednotlivých závodů. Závodu ve Kbelích však jako jedinému zůstalo právo používat jméno PAL a ochrannou známku PAL v kruhu.

Dodáváme koncernu VW

Od roku 1994, kdy byla výroba palubních přístrojů převedena na firmu VDO (dnes Continental Automotive), tvoří nosný výrobní program firmy PAL zejména stěračové motory pro přední a zadní stěrač, stěračové soupravy a malé stejnosměrné motory pro různé pohony. Rok 1998 představuje důležitý předěl v historii firmy. Většinovým vlastníkem se stává přední globální dodavatel automobilových dílů, společnost MAGNA, a PAL doposud orientovaný spíše na domácí trh se začíná etablovat i mezi světovými konkurenty. Ambici prosadit se na světovém trhu odráží i nové jméno společnosti – PAL International. Díky úspěšným dodávkám stěračových souprav pro mladoboleslavskou škodovku, PAL byl jedním z mála českých dodavatelů pro 1. řadu vozu Škoda Octavia,  se firma rychle prosadila i v koncernu VW a to i díky unifikovanému platformovému konceptu vozů Volkswagen. Stěračové soupravy firmy PAL tak byly dodávány pro vozy VW Jetta nebo VW New Beetle.

Mechanizmy stahování oken

Přestože nosným programem zůstávají i nadále stěračové motory a soupravy, pokouší se firma v této době najít i nové produkty a zákazníky. V roce 2002 se na omezenou dobu rozbíhá výroba speciálních elektromotorů pro ABS systémy. V roce 2004 přebírá PAL na dva roky výrobu mechanizmů stahování oken.

Změna vlastníka, změna názvu

Společnost MAGNA, která byla od roku 2005 jediným vlastníkem firmy, se v roce 2008 rozhodla firmu PAL prodat a novým majitelem se stala indická rodinná investiční skupina Ashok Piramal Group, v jejímž portfoliu již byly dva závody vyrábějící točivé elektrické stroje, jeden v indickém městě Satara a druhý v maďarském Veszprému. Změna vlastníka se odrazila i v novém názvu firmy, který byl změněn na PMP PAL International.

Předmětem prodeje firmy nebyl rozsáhlý areál ve Kbelích, a tudíž bylo nutné hledat nové výrobní prostory.

Přesun do areálu ve Zdibech

V červenci 2010 byl dokončen přesun veškerého výrobního zařízení a kompletního zázemí do jedné z hal průmyslového areálu P3 Park ve Zdibech na okraji Prahy, strategicky umístěného u dálnice D8.

Kromě stěhování do nového areálu přinesl rok 2010 další výzvu v podobě rozhodnutí Ashok Piramal Group centralizovat výrobu stěračů v Evropě v rámci skupiny na jednom místě. Do nových prostor ve Zdibech byla tedy přestěhována i výroba z Maďarska a PAL tak získal nové zákazníky, z nichž nejvýznamnější byl maďarský závod Suzuki.

Noví odběratelé

Po roce 2011 rychle narůstá objem výroby, zejména díky náběhu nových výrobků.  Portfolio zákazníků významně obohatilo zahájení dodávek stěračových souprav pro traktory a stavební techniku John Deere a to do závodů v USA, Německu, Mexiku a Brazílii. Nejvýznamněji ale další rozvoj firmy ovlivnily nominace pro velkoobjemové projekty koncernu VW. Podstatným posunem se stal i fakt, že PAL byl ve všech případech vývojovým dodavatelem, nepracoval tedy podle předem definované podoby výrobků ze strany zákazníka, ale podílel se na tvorbě aplikace od samého počátku, včetně účasti na stavbě prototypových vozů a jejich zkouškách. Zásadní předěl představovalo zahájení dodávek pro koncernovou platformu VW PQ 25 a zejména pro jejího následníka, platformu PQ 27. PAL se tak stal dodavatelem stěracích souprav pro vozy VW Polo, VW T-Roc, SEAT Arona, SEAT Ibiza či Škoda Fabia. Mimo platformu PQ 27 byly zahájeny i dodávky pro projekty Škoda Karoq nebo SEAT Ateca. Stěračové systémy firmy PAL si našly cestu i do vozů technicky velmi náročného zákazníka, Audi.

Od roku 2016  PAL začal dodávat stěrače pro vůz Audi Q2 a od roku 2018 pro vůz Audi A1. Díky navýšeným objemům rychle rostly i tržby. Mezi lety 2014 a 2019 se objem tržeb více než zdvojnásobil a bylo dosaženo ročních tržeb přes 1,2 miliardy Kč.

Zánik značky PAL?

V roce 2017 se Ashok Piramal Group rozhodla firmu PAL prodat a soustředila se na investiční aktivity mimo automobilový průmysl. Novým majitelem se stává indická společnost PRICOL Ltd. a jméno firmy se mění na PRICOL Wiping Systems.

Nový vlastník neměl zájem ani na používání jména PAL, ani registrované ochranné známky a jméno PAL tak přestalo být po následující tři roky používáno.

Návrat k tradici

Nejistota a pokles tržeb nastalé v důsledku celosvětové pandemie onemocnění COVID 19 a problémy na domácím trhu donutily indického vlastníka k prodeji firmy. Od září 2020 se novým majitelem firmy stává německá investiční společnost Certina, která se rozhodla navrátit k tradičnímu názvu i logu a v listopadu 2020 byl název firmy změněn na PAL Wiping Systems.

V současné době zaměstnává firma PAL 343 zaměstnanců a dosahuje ročního obratu okolo jedné miliardy Kč. Dominantním zákazníkem je koncern VW, následován koncernem Stellantis a výrobcem traktorů a stavebních strojů John Deere.

Mezi menší zákazníky s dlouhou tradicí vzájemných obchodních vztahů patří i česká firma Linet. Za pozornost stojí i speciální malosériové aplikace jako například dodávky stěračů pro Mercedes Benz třídy G.

Vývoj moderních systémů

I přes svou stoletou tradici není firma PAL zahleděna do minulosti a jako doplněk k tradičnímu výrobnímu programu pracuje na stěračových systémech odpovídajících nejnovějším světovým trendům. Na podzim 2021 bylo otevřeno vývojové centrum pro výzkum a vývoj elektronicky řízených inteligentních stěračů. Tyto stěrače nabízejí výrazně lepší energetickou účinnost a jejich podíl na trhu bude zejména s rozvojem e-mobility trvale narůstat.

Sériová výroba

V listopadu 2022 byly představeny první funkční vzorky při jízdních zkouškách ve vývoji Škoda Auto a připravuje se zavedení sériové výroby. Tradice firmy PAL započatá v roce 1922 má tedy pokračování i do budoucnosti.